TOP NEWS

.
.
Positieve communicatie op de werkvloer
© Vzw BRAVVO - Cyrus Pâques

Positieve communicatie op de werkvloer

Geweldloze communicatie op de werkvloer verbetert de relaties en de samenwerking tussen werknemers, vermindert misverstanden en conflicten in teams. Kortom, ze draagt bij tot een positieve werkomgeving. Wat houdt dit in?

De sleutelelementen van geweldloze communicatie

  • Empathie: de behoeften en gevoelens van de ander begrijpen door je in zijn plaats te stellen;
  • Authentiek zijn: eerlijk en open communiceren;
  • Neutrale observatie: de situatie objectief beschrijven en daarbij oordelen en evaluaties vermijden;
  • Gevoelens uitdrukken: je gevoelens tegenover de situatie herkennen en meedelen. Het is belangrijk om je gevoelens goed weer te geven: “Ik voel me gefrustreerd”, in plaats van een interpretatie van de situatie: “Ik denk dat je het mis hebt”.
  • Behoeften identificeren: de onderliggende behoeften van de ervaren emoties uitdrukken. De behoeften geven weer wat er belangrijk is voor iemand (de behoefte aan begrip, respect).
  • Duidelijke vragen formuleren: het is essentieel om concrete en realistische verwachtingen te formuleren om onze behoeften te beantwoorden. Bijvoorbeeld: “Als je me niet verwittigt dat je te laat bent voor onze vergadering (observatie), dan ben ik ongerust (gevoel), omdat ik behoefte heb aan vertrouwen en duidelijke communicatie in mijn team (behoefte). Zou je me een bericht kunnen sturen de volgende keer dat je te laat bent voor een vergadering (vraag)?”
  • Vreedzaam conflicten oplossen: bevordert het wederzijds begrip om oplossingen te vinden waar alle betrokken partijen voordeel uit halen.


De voordelen van geweldloze communicatie in een bedrijf

  • Verbetering van de interpersoonlijke relaties: de medewerkers leren om actief te luisteren en de behoeften en gevoelens van anderen te herkennen wat het vertrouwen en de samenwerking binnen de teams alleen maar versterkt.
  • Vermindering van conflicten: door aan te moedigen om behoeften en emoties op een authentieke manier uit te drukken zorgt geweldloze communicatie ervoor dat personen open en zonder vijandigheid met elkaar communiceren. Het vermindert spanningen, voorkomt misverstanden en draagt bij tot een sfeer waar onenigheden op een coöperatieve en niet een concurrentiële manier worden benaderd.
  • Bevordering van een positieve werkomgeving: wanneer geweldloze communicatie wordt ingebed in de bedrijfscultuur voelen de medewerknemers zich gehoord en begrepen, wat hun engagement versterkt. De erkenning van individuele behoeften, wederzijdse steun, het vieren van successen en een constructieve aanpak van uitdagingen dragen bij tot een positieve en stimulerende werkomgeving.


Transformatie van de communicatie op de werkvloer

Geweldloze communicatie blijkt een kostbaar middel, ook buiten het bedrijfsleven. Deze innovatieve aanpak van communicatie kan ook van pas komen in andere contexten, bijvoorbeeld openbare diensten en besturen, maar ook collectieven zoals verenigingen. Door de principes van geweldloze communicatie toe te passen kan je positievere interpersoonlijke relaties en wederzijds begrip bevorderen en conflicten op een constructieve manier oplossen. De voordelen hiervan merk je in een verhoogde productiviteit, een hogere tevredenheid van de medewerkers en een dynamiek in de organisatie gericht op groei en succes op lange termijn.

Geweldloze communicatie biedt de mogelijkheid om omgevingen te creëren waar empathie en samenwerking onmisbare pijlers worden, zodat iedereen zich kan ontplooien en conflicten in het sociale en professionele leven efficiënt kunnen worden aangepakt.

Volgend artikel: Geweldloze communicatie toepassen


Mélanie SAEREMANS
Psychologe-Psychotherapeute

Voor meer informatie:
https://www.icoba.be/geweldloos-en-verbindend-communiceren
https://www.taaldiewerkt.nu/geweldloze-communicatie/wt-is-geweldloze-communicatie/