TOP NEWS

.
.
Paddenstoelen plukken is niet zonder risico!
© Pixabay

Paddenstoelen plukken is niet zonder risico!

De herfst is ideaal om in het wild paddenstoelen te plukken. Niet alles is echter zomaar toegelaten en van de enorme variëteit aan eekhoorntjesbrood, morilles en andere oesterzwammen zijn er maar een paar soorten echt eetbaar. Een foute keuze kan dodelijk zijn.

Mag je overal plukken?
In openbare plaatsen en bossen van de overheid in het Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijke Gewest mag je geen paddestoelen of andere vruchten plukken en meenemen.
Het Waals Gewest hanteert soepelere regels wat de pluk betreft. Openbare bossen zijn wel in principe voor iedereen toegankelijk zolang je op de aangelegde paden blijft om te wandelen. In dit verband verwijzen we naar onze vorige artikels. 
Op privéterrein is de toestemming van de eigenaar uiteraard essentieel. Let daarom op of de plaats waar je wil gaan plukken vrij toegankelijk is.

Respecteer in elk geval de natuur. In de grond krabben, takken afknippen, planten plukken of buiten de vastgelegde paden lopen kan schadelijke gevolgen hebben voor bepaalde beschermde botanische soorten of kan het leven van sommige wilde dieren verstoren. Eigenlijk vormt het mycelium het grootste deel van een schimmel. Dit netwerk van draden stelt hen in staat zich voort te planten. De vernietiging van de natuurlijke omgeving door onzorgvuldigheid of onhandigheid is een reëel probleem. Je moet dus goed weten hoe het bos in elkaar zit voor je op pad gaat om paddenstoelen te plukken.


Je mag zeker niet om het even wat plukken!
Graven en schrapen in het kreupelhout vernietigt immers het substraat dat de schimmel nodig heeft om zich voort te planten. Het zou zonde zijn om na je bezoek niets meer te vinden en te zien dat de productie schaarser wordt op de plaatsen waar je paddenstoelen zoekt.

Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar. Afgezien van de smaak, die verschilt van soort tot soort, zijn sommige schimmels zo toxisch dat je na het eten ernstige gezondheidsproblemen kan krijgen of zelfs kan overlijden. Verschillende soorten paddenstoelen mengen verhoogt in ieder geval de kans op ongelukken.
Houd er rekening mee dat elke eetbare soort zijn eigen giftige "lookalike" heeft. Je moet dus uiterst voorzichtig zijn. Om er zeker van te zijn dat je je niet vergist vraag je best raad aan een specialist. In geval van twijfel: afblijven!
Mycologen zeggen: "Champignons zijn geen voedsel, maar een smaakmaker." Ze mogen enkel in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd, zelfs als de oogst overvloedig is. Bij overdaad kan darmobstructie optreden. Om nog maar te zwijgen van allergische verschijnselen.
Overweeg om het overschot te bewaren: de meeste soorten kan je drogen, invriezen of steriliseren.

Je oogst beter niet langs snelwegen. Champignons nemen veel schadelijke stoffen op uit hun omgeving.


Hoe ga je te werk?
-  Zoek alleen op plaatsen waar het is toegestaan en waar de populatie niet wordt aangetast door je oogst.
-  Neem alleen paddenstoelen als je er absoluut zeker van bent dat ze eetbaar zijn. Het is niet nodig om grote hoeveelheden te oogsten, gebruik ze niet als hoofdmaaltijd.
-  Pluk de champignon voorzichtig en laat de omgeving en ondergrond in goede staat achter.
-  Vergewis je, voordat je thuis je oogst bereidt, dat de paddenstoelen niet giftig zijn.
-  Als er toch tekenen van vergiftiging optreden (hoofdpijn, braken of bewusteloosheid) drink dan niets, waarschuw onmiddellijk de hulpdiensten en houd de overgebleven paddenstoelen bij om een nauwkeurige identificatie mogelijk te maken.

In samenwerking met de heer Paul Pirot, mycoloog

Jean-Paul CHARLIER
Brandweercommandant o.r. 

Lees ook:
Respectvol genieten van het Zoniënwoud
Recreatie in Vlaamse bossen: wat mag en wat niet?
Welke regels gelden in Waalse bossen?

Bronnen:
Plukken van paddenstoelen
De paddenstoelen zijn terug...en daar zijn ook de stropers